یائسگی چیست؟

بیشتر علائم مرتبط با یائسگی در واقع در مرحله قبل از یائسگی رخ می دهد . برخی از زنان بدون هیچ عارضه یا علائم ناخوشایندی یائسه می شوند. اما برخی دیگر علائم یائسگی را ناتوان‌کننده می‌دانند که حتی در دوران پیش از یائسگی شروع می‌شود و سال‌ها طول می‌کشد.

علائمی که زنان تجربه می کنند در درجه اول مربوط به کاهش تولید هورمون های جنسی زنانه استروژن و پروژسترون است. به دلیل تأثیرات زیادی که این هورمون ها بر بدن زنان دارند، علائم بسیار متفاوت است.

استروژن چرخه قاعدگی را تنظیم می کند و بر قسمت های زیر از بدن تأثیر می گذارد:

  • سیستم تناسلی
  • مجاری ادراری
  • قلب
  • رگ های خونی
  • استخوان ها
  • سینه ها
  • پوست
  • مو
  • غشاهای مخاطی
  • عضلات لگن
  • مغز

تغییرات در چرخه قاعدگی

قاعدگی شما ممکن است مانند گذشته منظم نباشد. ممکن است خونریزی شدیدتر یا سبک تر از حد معمول داشته باشید و گاهی لکه دار شوید. همچنین، دوره شما ممکن است کوتاه‌تر یا طولانی‌تر باشد.

اگر پریودتان را از دست دادید، حتما بارداری را رد کنید. اگر باردار نیستید، عقب افتادن قاعدگی می تواند نشان دهنده شروع یائسگی باشد. اگر پس از 12 ماه متوالی پریود نشدن، لکه بینی را شروع کردید، حتماً با پزشک خود صحبت کنید تا هرگونه بیماری جدی مانند سرطان را رد کنید.

گرگرفتگی

بسیاری از زنان از گرگرفتگی به عنوان یکی از علائم اولیه یائسگی شکایت دارند. گرگرفتگی می تواند یک احساس ناگهانی گرما در قسمت بالایی بدن یا در سراسر بدن باشد. ممکن است صورت و گردن شما قرمز شود و احساس تعریق یا برافروختگی داشته باشید.

شدت گرگرفتگی می تواند از خفیف تا بسیار شدید متغیر باشد، حتی شما را از خواب بیدار می کند. بر طبق گفته ها، گرگرفتگی معمولا بین 30 ثانیه تا 10 دقیقه طول می کشدموسسه ملی پیریمنبع مورد اعتماد. بیشتر زنان یک یا دو سال پس از آخرین دوره قاعدگی خود دچار گرگرفتگی می شوند. گرگرفتگی ممکن است بعد از یائسگی همچنان ادامه داشته باشد، اما با گذشت زمان از شدت آن کاسته می شود.

بیشتر زنان در دوران یائسگی دچار گرگرفتگی می شوند. اگر گرگرفتگی زندگی شما را مختل کرد با پزشک خود تماس بگیرید. آنها می توانند گزینه های درمانی را برای شما توصیه کنند.

خشکی واژن و درد هنگام مقاربت

کاهش تولید استروژن و پروژسترون می تواند بر لایه نازکی از رطوبت که دیواره های واژن را می پوشاند تأثیر بگذارد. زنان در هر سنی می توانند خشکی واژن را تجربه کنند ، اما این می تواند یک مشکل خاص برای زنانی باشد که در دوران یائسگی قرار دارند.

علائم می تواند شامل خارش اطراف فرج و سوزش یا سوزش باشد. خشکی واژن می تواند مقاربت را دردناک کند و ممکن است باعث شود احساس کنید که نیاز به دفع مکرر دارید. برای مبارزه با خشکی، از یک روان کننده مبتنی بر آب یا یک مرطوب کننده واژن استفاده کنید.

اگر هنوز احساس ناراحتی می کنید، با پزشک خود صحبت کنید. داشتن رابطه جنسی یا سایر فعالیت های جنسی که شامل اندام تناسلی زنانه می شود می تواند جریان خون را در آن ناحیه افزایش دهد. این کمک می کند تا واژن بیشتر روان شود و همچنین ممکن است از کوچکتر شدن واژن جلوگیری کند.

بی خوابی یا مشکلات خواب

برای سلامتی مطلوب، پزشکان به بزرگسالان توصیه می کنند که هر شب هفت تا هشت ساعت بخوابند. اما در دوران یائسگی ممکن است به سختی بخوابید یا بخوابید. ممکن است زودتر از آنچه که می خواهید بیدار شوید و برای دوباره به خواب رفتن مشکل داشته باشید.

برای استراحت تا جایی که می توانید، تکنیک های ریلکسیشن و تنفس را امتحان کنید. همچنین مهم است که در طول روز ورزش کنید تا پس از ضربه زدن به ملحفه خسته شوید. از گذاشتن رایانه یا تلفن همراه خود در نزدیکی تخت خودداری کنید زیرا نور می تواند خواب شما را مختل کند. حمام کردن، مطالعه یا گوش دادن به موسیقی ملایم قبل از خواب ممکن است به آرامش شما کمک کند.

اقدامات ساده برای بهبود بهداشت خواب شامل رفتن به رختخواب هر شب، انجام اقداماتی برای خنک ماندن در هنگام خواب، و اجتناب از غذاها و نوشیدنی هایی است که خواب را تغییر می دهند مانند شکلات، کافئین یا الکل.

تکرر ادرار یا بی اختیاری ادرار

معمولا زنان در دوران یائسگی کنترل مثانه خود را از دست می دهند. همچنین ممکن است حتی بدون مثانه پر احساس نیاز دائمی به ادرار کنید یا ادرار دردناکی را تجربه کنید. این به این دلیل است که در دوران یائسگی، بافت‌های واژن و مجرای ادرار خاصیت ارتجاعی خود را از دست می‌دهند و پوشش آن نازک می‌شود. عضلات اطراف لگن نیز ممکن است ضعیف شوند.

برای مبارزه با بی اختیاری ادرار ، از الکل زیاد خودداری کنید، هیدراته بمانید و کف لگن خود را با تمرینات کگل تقویت کنید . اگر مشکلات همچنان ادامه داشت، از پزشک خود بپرسید که چه داروهایی در دسترس است.

عفونت های دستگاه ادراری

در دوران یائسگی، برخی از زنان ممکن است بیشتر دچار عفونت های دستگاه ادراری (UTIs) شوند. سطوح پایین استروژن و تغییرات در دستگاه ادراری شما را مستعد ابتلا به عفونت می کند.

اگر احساس می‌کنید دائماً میل به ادرار کردن دارید، بیشتر ادرار می‌کنید یا در هنگام ادرار احساس سوزش می‌کنید، به پزشک مراجعه کنید. احتمالاً پزشک از شما می خواهد که آزمایش ادرار انجام دهید و آنتی بیوتیک به شما بدهد.

کاهش میل جنسی

در دوران یائسگی، تمایل کمتری به رابطه جنسی معمول است . این به دلیل تغییرات فیزیکی ناشی از کاهش استروژن است. این تغییرات می تواند شامل تاخیر در زمان واکنش کلیتورال، پاسخ ارگاسم آهسته یا غایب و خشکی واژن باشد.

برخی از زنان ممکن است با افزایش سن علاقه بیشتری به رابطه جنسی داشته باشند. اگر میل شما در ارتباط با مشکل دیگری مانند رابطه جنسی دردناک کاهش یافته است ، پزشک ممکن است بتواند دارویی برای کمک به پیشگیری از درد تجویز کند. اگر کاهش میل جنسی شما را آزار می دهد، با پزشک خود صحبت کنید.

آتروفی واژن

آتروفی واژن وضعیتی است که به دلیل کاهش تولید استروژن ایجاد می شود و با نازک شدن و التهاب دیواره های واژن مشخص می شود. این وضعیت می تواند مقاربت جنسی را برای زنان دردناک کند، که در نهایت می تواند علاقه آنها را به رابطه جنسی کاهش دهد. روان کننده های بدون نسخه (OTC) یا درمان های تجویزی که شامل استروژن درمانی موضعی است، مانند کرم استروژن یا حلقه واژینال، می توانند این بیماری را درمان کنند.

افسردگی و نوسانات خلقی

تغییرات در تولید هورمون بر خلق و خوی زنان در دوران یائسگی تأثیر می گذارد. برخی از زنان احساس تحریک‌پذیری ، افسردگی و نوسانات خلقی را گزارش می‌کنند و اغلب از اوج شدید به پایین‌ترین حالت در مدت زمان کوتاهی می‌رسند. مهم است که به یاد داشته باشید که این نوسانات هورمونی بر مغز شما تأثیر می گذارد و “احساس آبی” غیر طبیعی نیست.

تغییرات پوست، مو و سایر بافت ها

با افزایش سن، تغییراتی را در پوست و موهای خود تجربه خواهید کرد. از دست دادن بافت چربی و کلاژن پوست شما را خشک‌تر و نازک‌تر می‌کند و بر خاصیت ارتجاعی و روان‌سازی پوست نزدیک واژن و مجاری ادراری شما تأثیر می‌گذارد. کاهش استروژن ممکن است به ریزش مو کمک کند یا باعث شود موهای شما شکننده و خشک شوند. اطمینان حاصل کنید که از درمان های شیمیایی شدید مو که می تواند باعث آسیب بیشتر شود، اجتناب کنید.

چشم انداز یائسگی چیست؟

علائم یائسگی بسته به فرد ممکن است ماه ها یا سال ها طول بکشد. قرار ملاقات های منظمی را با پزشک خود ترتیب دهید تا بتواند سلامت شما را تحت نظر داشته باشد و به هر سوالی که ممکن است در مورد علائم یائسگی دارید پاسخ دهد.